Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Attila mágikus kardja
  2022-09-07 20:30:28, szerda
 
 




ATTILA MÁGIKUS KARDJA




Őseink csodafegyvere, a mágikus Excalibur


Az ősi világhódító népek a legendák szerint nem csupán erős akaratuk által lettek naggyá; általában félisteni uralkodó, csodás hérosz vezette őket mágikus fegyverével. Ilyen varázserejű tárggyal természetesen a magyarok ősei is rendelkeztek; ezt nemcsak a regék, de a történettudomány is bizonyítja, sőt bárki meggyőződhet róla a saját szemével...

A bécsi Schatzkammerben a német-római császári koronázási jelvények között őriznek a középkor óta egy kardot, amelyről az a hír járja, hogy Harun al-Rasid kalifa ajándékozta azt Nagy Károlynak. A kard azonban nem kard valójában, hanem szablya, és a történészek szerint Magyarországról került Bécsbe. 1057-ben I.András királyunk testvérének, Béla hercegnek tett ígérete ellenére megkoronáztatta gyermekét, Salamont, így nyilvánvalóvá tette, hogy Béla nem fogja örökölni Magyarország trónját. Évtizedekig tartó ellenségeskedés, véres trónviszály vette kezdetét. 1059-ben András választásra kényszerítette öccsét; a Tisza melletti Várkonyba hívta, ahol a királyságot jelképező korona és a hercegséget szimbolizáló kard között kellett választania. Előzőleg András parancsot adott híveinek, ha testvére a korona mellett dönt, öljék meg. Béla egy hűséges embere titkos tanácsára a kardot választotta, ám a jelképes döntés nem oldotta meg a problémákat. Béla Lengyelországból gyűjtött seregek élén tört bátyjára, aki a mosoni csatában halálos sebet kapott. Így avathatták Magyarország királyává I.Bélát, de uralma nem tartott sokáig: 1063-ban rejtélyes baleset következtében meghalt. (Bővebben lásd: A legnagyobb magyar királyok c.kötet)

Halálát követően a német seregek támogatását maga mögött tudó Salamon fejére visszakerült a magyar korona. Az ifjú király édesanyja, I.András özvegye, Anasztázia kijevi hercegnő köszönetképpen ékes kardot ajándékozott Nordheimi Ottó bajor hercegnek, aki IV.Henrik német-római császár nevében nyújtott segítséget Salamonnak.

Lambert hersfeldi szerzetes 1071-ben keltezett krónikája szerint e kard nem más volt, mint a nagy hun király, Attilának a hadak istenétől, Marstól kapott kardja. S annak,hogy a német krónikás Attilát istentől kapott karddal írta le, nem más a forrása, mint Jordanes VI.századi gót történetíró, aki szintén hallomásból merítette idézett sorait:

,,Habár Attila már természeténél fogva magasra tört, magához való bizalmát még növelte Mars kardjának megtalálása, amelyet a szkíta királyok mindig szentnek tartottak. Ennek fölfedezését Priszkosz rétor a következőképpen adja elő: Egyszer-úgymond-egy pásztor észrevette, hogy nyájának egyik üszője sántít, de sebesülésének okát nem bírta megtalálni; nyugtalanul követte a vér nyomát, s végül egy kardhoz ért, amelybe az üsző legelés közben vigyázatlanul belelépett. A pásztor kiásta a kardot, s egyenesen Attilához vitte. Ez, megörülve az ajándéknak, nagyra törő elméjével arra magyarázta, hogy ő az egész világ uralkodójául van rendelve, s hogy Mars karrdjával a harcok fölötti hatalom reá van ruházva."

A kard mély nyomot hagyott a nép emlékezetében még évszázadokkal később is. Megtalálását örökíti meg például Iványi Grünwald Béla A Hadúr kardja című festménye és több európai (nem magyar!) monda is:

,,Volt a szittya királyoknak egy csodálatos nagy erejű kardjuk, amelyet azért kaptak az istentől, hogy azzal minden népet legyőzzenek. Ez az ősi kard elveszett, de híre fennmaradt a szittya vitézek között. Az öregek mindig mondták, mondogatták:

- Keressétek, kutassátok, mert az lesz a világ ura, aki Isten kardját megtalálja!

Hiszen keresték is kutatták is, de Isten kardját senki meg nem találhatta.

Isten kardjának hírét Attila is hallotta, hogyne hallotta volna. Az édesanyja elbeszélte neki, hogy egykor azt álmodta:csodálatos fiúgyermeket fog szülni. Álmában megjelent ez a fiú, és egy fényes kardot kötött a derekára. Lángolt, sugárzott ez a kard, mert Isten hajította le, és éppen az ő fiának szánta. Ebből az álomlátásból Attila megértette, hogy Isten kardját ő köti a derekára, ő lesz Isten ostora, aki minden népet meghódít.

Gyermekkorától fogva várta, egyre várta Attila a kard érkezését. Nem is várta hiába. Történt egyszer, hogy az egyik hun pásztor észrevette: sántál, erősen sántít az egyik tinója. Megnézi a lábát, s hát véres seb van rajta. Ugyan mi sérthette meg? Ahogy körülpillant, fényes lángnyelv villan fel előtte, hát egy kard áll ki a földből, abból csapnak ki a lángok!

Odamerészkedik, kihúzza a kardot a földből, és futva fut vele Attila királyhoz:

- Ezt a csodakardot a mezőn találtam, úgy gondolom, téged illet!

Attila mindjárt megismerte Isten kardját. Megmarkolta, suhintott vele a világ négy tája felé, és azt mondta:

- Isten kardjával a föld minden népét megbüntetem!"

Annak idején, 2500 évvel ezelőtt a történetírás atyja, maga Hérodotosz is említi a szkíták kardtiszteletét. Azt írja egy helyütt, hogy minden törzsi székhelyen nagy dombot emelnek, s a domb tetejére vaskardot állítanak fel a hadisten szent jelvényeként.

Székelyföldön, ahol tartja magát a hunoktól való leszármazás hite, több ilyen, hegyével felfelé a földből kinövő kard megtalálásáról tudósítanak.

A csodafegyver híre az egész világot bejárta; kultuszát növelték a köréje fonódó mendemondák, melyek szerint forgatója sebezhetetlenné válik, és a kard csakis őt szolgálja, ha illetéktelen személy kezébe jut, annak halálát okozza. Attiláról is azt tartották, hogy csatában sebezhetetlen (nem is fegyver által halt meg), és a történelem tud néhány illetéktelenről is, akik nem élték túl, hogy derekukra csatolták Isten kardját:

,,Merseburgi Lipót, a német császár meghittje, akinek tanácsával bizalmasan élt, véletlenül lebukott lováról, és kardjától átszúrva kimúlt... Említették akkor, hogy ez ugyanaz a kard volt, mellyel egykor Attila, a hunok nevezetes királya a keresztények vesztére és Gallia pusztítására ádázul dühöngött. Ezt a kardot pedig a magyarok királynéja, Salamon király anyja, Ottó bajor hercegnek adta, mikor az ő közbenjárására a király az ő fiát uralmába visszahelyezte..."

Néhány kutató úgy véli, Isten kardjáról szóló történetek ihlették később a brit Excaliburról, Arthur király csodás fegyveréről szóló mondákat is. Való igaz, a két legenda számos hasonlóságot mutat, s talán valóban a szkíták földből kinövő kardja lehetett az angol tóból kiemelkedő Excalibur is. Sokan hisznek mindkét kard valóságos létezésében, s állítják, Attila halála után Isten kardja elveszett (nem említik hazai mondáink), s míg újra fel nem bukkant nálunk, addig Arthurt szolgálta. A kardok erejére nézvést szintén számos elmélet létezik; talán nem is támadó fegyver volt, hanem védekező: energiamezőt, védőpajzsot vont gazdája köré. Talán egy magasabb rendű civilizáció ajándéka volt a Földön kívülről vagy annak az ősi birodalomnak egy fennmaradt eszköze, ahol a magyarok ősei éltek a vízözön előtt. A kard már akkor is kultikus fegyverük lehetett, melynek eredete homályba vész.

Eleink fő fegyvere a hátracsapó íj volt,a közelharcé pedig a szablya.Míg íjjal valamennyi harcos rendelkezett,szablyája nem volt mindenkinek.A honfoglalás kori magyar társadalomban e fegyver viselésének joga az előkelők,a nemzetségi és katonai vezetőréteg kiváltsága volt.

A 70-90 cm hosszúságú, az él felé enyhén görbülő, egyélű, illetve a végén kétélűvé köszörült, kb. fél kilogramm súlyú szablyával a harcosok csuklóból vívtak. Félelmetes fegyver volt: lefelé lendítve élével sújtott, felfelé vágva a penge egyharmadában visszaköszörült fokéllel sebesítette meg az ellenfelet. Fahüvelyben tartották, markolatát többnyire fával borították, és bőrrel vonták be. Csuklószíjjal erősítették kézfejükhöz, ezzel akadályozták meg elejtését. A szablya keresztvasa rövid, gombos végű volt.

A Bécsban őrzött kard persze nem lehet az eredeti Isten kardja (az ma egy sokkal nyugodtabb és biztonságosabb helyen fekszik), ám rendkívül pontos másolat. Nem hasonlít sem az arab kalifák fegyvereire, sem az avar szablyákra.

Hogy akkor mégis honnan származik a kard? Nos, ezt nem tudjuk bizonyosan. Éppenséggel övezhette Attila derekát is - noha a hunok általában egyenes pengéjű kardokat használtak - ám a hunoktól szinte betegesen rettegő történészeink ezt cáfolják. A honfoglalás kori magyar sírokban talált leletanyag alapján napjainkra elfogadottnak tekinthetjük azt a nézetet, miszerint a mitikus motívumokkal díszített aranyveretes bécsi szablya magyar eredetű, egykor magyar fejedelem derekát övezte, aki nemcsak méltóságát, hatalmát jelezte fegyverével, hanem csatában forgatta is azt. Ezt igazolják a rajta talált kopásnyomok.

Maga a kard egészen jó állapotban maradt fenn; soha nem került föld alá, komolyabb rongálódások nem érték, és bár többször is javításokon esett át, megőrizte ősi formáját,díszítését. A szablya enyhén ívelt acéléle 75,8 cm hosszú. Az él másik oldalán lévő fokélét szokatlanul hosszan, 49 cm-esre visszaköszörülték és kiélezték. Lapja mindkét oldalán végigfutó vércsatornájába aranyozott rézlemezt illesztettek, melyekbe mitikus állatalakokat és növényi motívumokat mintáztak:felül sárkányszerű lények párharca, lejjebb finom palmetták, félpalmetták, gazdag pompája díszlik. Az enyhén él felé hajló, gombos végű vasellenzőt aranylemezzel burkolták, és indákkal, levelekkel, közepét négylevelű rozettával ékesítették. A vas markolattüskéhez szegecsekkel rögzítették a rájabőrrel borított, íves famarkolatot, melynek tövét és végét aranylemezekkel vonták be. A lemezt végtelen hálóba szőtt, indás-szalagos-palmettás motívumokkal díszítették, hátterüket poncolással alakítva ki. A fegyver középkori javításakor az elöregedett, sérült markolatfát három aranyozott ezüstpánttal fogták össze. Végezetül meg kell emlékeznünk egy érdekes adalékról, amely azonban az Attila-kard elmélet ellen szól. A Képes Krónika gyakorlatilag azonosította a hunokat a magyarokkal, ezért részletesen elmeséli a hunok történetét, mégsem tud Attila kardjáról. Sőt a nagyúr haláláról írva misztifikálja Attila személyét, ám ekkor is, mint legjelentősebb fegyverét, csupán az íját említi meg:

,,Attila negyvennégy évig királykodott, öt esztendeig vezérkedett, százhuszonnégy évig élt. Meghalt azután a magyarok pannóniai bejövetelének hetvenkettedik, az Úr megtestesülésének négyszáznegyvenötödik esztendejében, II.Marcianus császár és I.Gelasius pápa idejében. Azon az éjszakán, melyen Attila Sicambriában meghalt, Marcianus császár-aki ekkor Konstantinápolyban volt, álmában eltörve látta Attila íját, ebből megértette, hogy meghalt. Vége

Bolyki Tamás írása


Atilla kardjának legendája

Link



1500 éves rejtély oldódhat meg, egy régi térkép mutathatja Attila sírját

Link












 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Címkék: markolattüskéhez, történettudomány, lengyelországból, illetéktelenről, aranylemezekkel, megkoronáztatta, magyarországról, vércsatornájába, schatzkammerben, következőképpen, sebezhetetlenné, kardtiszteletét, visszaköszörült, ellenségeskedés, gyermekkorától, megtalálásáról, visszahelyezte, hetvenkettedik, kényszerítette, százhuszonnégy, legjelentősebb, közbenjárására, odamerészkedik, biztonságosabb, köszönetképpen, aranylemezzel, székelyföldön, csodafegyvere, következtében, vigyázatlanul, bejövetelének, társadalomban, emlékezetében, történészeink, természetesen, természeténél, mágikus Excalibur, legendák szerint, magyarok ősei, saját szemével…, bécsi Schatzkammerben, német-római császári, kard azonban, történészek szerint, királyságot jelképező, hercegséget szimbolizáló, korona mellett, hűséges embere, kardot választotta, jelképes döntés, mosoni csatában, legnagyobb magyar, ATTILA MÁGIKUS KARDJA, Nagy Károlynak, Előzőleg András, Béla Lengyelországból, Nordheimi Ottó, Jordanes VI, Habár Attila, Iványi Grünwald Béla Hadúr, Merseburgi Lipót, Képes Krónika, Attila Sicambriában, Bolyki Tamás,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ázzal aki csak szép  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Gárdonyi Géza - Április végén  Esti kép  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Ez a jó az alvásban.  Fodor Ákos költő,  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Emlék  A Mester kezének érintése  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Az embernek a társa: hiányzik.  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Föld napja április 22  Föld napja április 22  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az elfogadásnak...  Ünnepelj csak  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Egyszerűen  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Kellemes esti időtöltést  Ha így haladunk...  Ez a jó az alvásban.  képre írva  Jó éjszakát  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Esti kép  Föld napja április 22  Az udvariasság alapja: önismer...  Alakot vált...  Az elfogadásnak...  Jó éjszakát  Fodor Ákos költő,  Naplemente  György napra  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Maradék idő  Jó éjt  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Szép estét kedves látogatóimna...  A világnak égető szüksége van ...  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Életművészet  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Muratáj  Irgalom és ítélet  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha így haladunk... 
Bejegyzés Címkék
mágikus Excalibur, legendák szerint, magyarok ősei, saját szemével&#8230, bécsi Schatzkammerben, német-római császári, kard azonban, történészek szerint, királyságot jelképező, hercegséget szimbolizáló, korona mellett, hűséges embere, kardot választotta, jelképes döntés, mosoni csatában, legnagyobb magyar, német seregek, magyar korona, ifjú király, hadak istenétől, német krónikás, szkíta királyok, következőképpen adja, üsző legelés, pásztor kiásta, egész világ, harcok fölötti, kard mély, szittya királyoknak, csodálatos nagy, szittya vitézek, öregek mindig, édesanyja elbeszélte, fényes kardot, álomlátásból Attila, kard érkezését, egyik tinója, mezőn találtam, világ négy, föld minden, történetírás atyja, szkíták kardtiszteletét, domb tetejére, hadisten szent, hunoktól való, földből kinövő, csodafegyver híre, egész világot, köréje fonódó, kard csakis, német császár, kard volt, hunok nevezetes, keresztények vesztére, kardot pedig, magyarok királynéja, brit Excaliburról, szkíták földből, angol tóból, kardok erejére, magasabb rendű, fennmaradt eszköze, vízözön előtt, közelharcé pedig, honfoglalás kori, végén kétélűvé, harcosok csuklóból, penge egyharmadában, szablya keresztvasa, eredeti Isten, sokkal nyugodtabb, arab kalifák, avar szablyákra, hunok általában, hunoktól szinte, mitikus motívumokkal, rajta talált, kard egészen, szablya enyhén, rájabőrrel borított, lemezt végtelen, fegyver középkori, érdekes adalékról, hunok történetét, nagyúr haláláról, íját említi, magyarok pannóniai, régi térkép, markolattüskéhez, történettudomány, lengyelországból, illetéktelenről, aranylemezekkel, megkoronáztatta, magyarországról, vércsatornájába, schatzkammerben, következőképpen, sebezhetetlenné, kardtiszteletét, visszaköszörült, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5459
  • e Hét: 25278
  • e Hónap: 65099
  • e Év: 242974
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.